Natron: after effects linux alternatifi

After efects’e alternatif olarak sunabileceğimiz: Open source (Açık kaynak) ücretsiz görsel efekt yazılımı:

NATRON

Bildiğiniz üzere adobe ve diğer görsel efekt yazılımı üreten firmalar bu yazılımlar için oldukça yüksek fiyatlar talep etmekteler. Bunun dışında özellikle adobe sizi windows ve MAC işletim sistemine mahkum etmekte. Yani bu after effects ve Photoshop’un şimdilik bir linux işletim sistemi sürümü mevcut değil. Bu durumda “lime kurar, exe olarak linux’ta çalıştırırım” diyen arkadaşlarımız da olacak tabi. Fakar bu işlemde de yine program kullanımında delirtecek sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bunun dışında linux uyumlu diğer yazılımlar ise (Foundry nuke, Digital fusion vb) oldukça yüksek fiyatlarla yazılımı satıyorlar. Natron bu yazılımlara bu kadar para vermeyip, en azından after effects ayarında çalışan bir yazılım arayışındaki kullanıcılara güzel bir alternatif olabilir. “her açık kaynak kodlu yazılım demek, beleş demek değildir” diyenlere katılmakla beraber şu an bu yazılımın beleş olduğunu ilan etmek isterim. Ücretsiz olarak indirip kullanabilirsiniz.

Bu bağlantıya tıklayarak windows, mac ya da linux versiyonunu indirip kurabilirsiniz. sistem gereksinimleri ise hemen altında listelenmiştir.

Eğitim ve tutorial gereksinimleri için ise bu linke tıklayabilirsiniz.(youtube kanalı)

Videoları izlediniz fakat eksik ve yanlış olan şeyleri çözmek ve sorunlarla ilgili konuşmak için gereken tartışma ortamı da hazır. Natron forumu için tıklayınız.

Yazılımı adobe after effects için alternatif olarak gösterirken unutmamanız gereken bir şeyi de hatırlatayım;

Natron After effects gibi layer mantığı ile değil de nodebase olarak çalışır. yani alt alta dizilmiş katmanlar halinde değil de tek düzlemde dağınık duran bağlama kutucukları ile çalışır. yani bir öğeden diğerine renk, parlaklık ya da eklentilere ait diğer özelliği bağlayabilirsiniz ve mu mantıkla çalışabilirsiniz. önceleri zor olsa da alışınca daha zevkli olduğunu fark edersiniz. hem bu işi profesyonel boyutta düşünüyorsanız nodebase produksiyon/film aleminde size daha büyük katkılar sunacaktır. Çünkü bir çok profesyonelin tercih ettiği nuke,nukex,digital fusion gibi yazılımlar nodebase mantığı ile çalışırlar ve bu isimler holywood ve diğer film şirketlerinin neredeyse vaz geçilmezidir. sizin açınızdan geleceğiniz için iyi bir adım olur bu mantığı çözmek.
Bu konudaki ipucu yazımın faydalı olması dileği ile.

Bir cevap yazın:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir